Kategorier
Annat

Boka in en tid för HLR-utbildning idag

Att kunna HLR, Första Hjälpen och Stabilt Sidoläge är något som kan rädda liv. Det är inga kunskaper som man använder sig av dagligen – men då det väl krävs så är det kunskaper av den digniteten att de kan rädda liv. Hur står det till med dina egna kunskaper? Genom att delta vid en HLR-utbildning i Stockholm så får du exakt det som krävs för att göra skillnad i ett skarpt läge.

I många andra länder så är kunskap om HLR mer eller mindre obligatorisk. Man ser till att elever i skolor lär sig hur HLR går till, företag bokar in utbildningar och olika idrottsföreningar, myndigheter och organisationer gör detsamma. I exempelvis Danmark så är HLR ett moment som inkluderas i körkortsteorin och där man måste klara detta precis på samma sätt som vi i Sverige hanterar exempelvis halkbanan. Det är något som gör skillnad och något som vi i Sverige borde överväga.

I sammanhanget och i jämförelse så har vi faktiskt ganska låga kunskaper om livräddning i allmänhet och om HLR i synnerhet. Gemene man vet att man ska blåsa in luft och att man ska trycka på bröstkorgen hos en person som är medvetslös och inte andas – men han vet inte hur hårt han ska trycka, hur länge eller hur pass många inblåsningar som ska ske. Genom att boka in en HLR-Utbildning i Stockholm får man de grundläggande kunskaperna i ämnet och därigenom kan man också rädda liv om en sådan situation någon gång uppenbarar sig.

Varför behövs en HLR-utbildning i Stockholm?

Det händer aldrig mig. Jag kommer ändå aldrig att behöva utföra en HLR och det kommer aldrig att vara aktuellt för mig att kunna Första Hjälpen eller lära mig hur en hjärtstartare fungerar. Du känner igen tankegången, eller hur? Det farliga med detta är att den inte stämmer: vad gäller HLR och plötsligt hjärtstopp så kan de facto vem som helst – när som helst – drabbas. Det drabbar barn, det drabbar vuxna, det drabbar kvinnor likväl som män, det drabbar smala och det drabbar tjockare personer.

Vem som helst kan drabbas, även om det finns tydliga grupper som löper lite större risk. På sätt och vis var det positivt att en elitidrottsman drabbades av ett hjärtstopp under fotbolls-vm i somras då det fungerade som en rejäl ögonöppnare för den här frågan. Dagligen drabbas ungefär 25 svenskar av plötsligt hjärtstopp och varje år ser man att ungefär 10.000 personer faller ihop som en följd av att hjärtat slutat slå.

Adderar man till detta olika drunkningsolyckor, fallolyckor, trafikolyckor och annat så ser man också vikten av att kunna HLR, av att kunna första hjälpen, att veta hur ett stabilt sidoläge ser ut samt hur en hjärtstartare fungerar. Allt detta får man lära sig vid en HLR-utbildning i Stockholm och det torde också vara svar nog på frågan om varför en sådan behövs. Den behövs av den enkla anledningen att den bidrar till att rädda liv.