Kategorier
Hälsa

Tandvård för barnen

Barnens tandvård är viktig. Det ger dem bra kunskaper om hur de ska ta hand om sina tänder. Tandvården är gratis ända till sista december det året man fyller 23. En förmån att värna om.

Hur mycket tandvård var och en behöver är olika. Det kan bero på bland annat mat som innehåller kolhydrater. Det bidrar till att placket blir sura biprodukter och dessa äter sig in i emaljen och på så vis bildas hål. Att regelbundet gå till tandläkare eller tandhygienist är ett sätt att hålla munhälsa under uppsikt och slippa överraskningar.

Därför är det viktigt att barnen får lära sig hur man håller tänderna rena genom borstning. Men också att för mycket sötsaker kan göra att tandtrollen kommer på besök.

Tandvård för barn på besök i Sverige

För barn från EU på tillfälligt besök har även de rätt till akut tandvård om de uppvisar EU kort. Däremot gäller inte samma regler för barn utanför EU. Med undantag för Australien och Quebec i Kanada.

När det gäller tandvård, oavsett om det är för barn eller vuxna boende utanför Sverige, är det alltid viktigt att ta reda på vilka regler som gäller.

Asylsökande barn får tandvård enligt samma regler som för svenska barn. Det samma gäller för studenter från EU. Studenter från andra länder får själva bekosta tandvård.

Att många barn får hjälp med tandvård oavsett om de bor i Sverige eller är på besök är en trygghet. Man vet aldrig när tandvärken dyker upp helt oväntat. Eller om en tand slås ut.